НП„ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА“

На 30.06.2022г.(четвъртък) се проведе ученическа екскурзия с образователна цел по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА„ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА  СРЕДА“ – Модул „Културните институции като образователна среда“

В нея взеха учатие ученици от седми клас в СУ „Христо Ботев“, както и техни учители – Йорданка Бабова, Ирина Боева, Ваня Косева, Зорница Джимова и Лиляна Радкова.

Ваня Косева, старши учител по история, изнесе урок на тема „ Новото българско училище“

Зорница Джимова, учител по музика, изнесе урок на тема „Български възрожденски композитори“.

Групата посети градовете Габрово и Казанлък. В Габрово посетихме „Национален музей на образованието“ и Етнографски музей на открито „Етър“

В „Национален музей на образованието“  учениците актуализираха и натрупаха  знания и впечатления освен от припомнените уроци на своите учители, но и от беседата и вълнуващата обстановка в музея. Те успяха да се докоснат образователните методи от Възраждането. Запознаха се с поощренията и наказанията в образователния процес. Разбраха как са учили децата в килийните училища, взаимните училища и светските училища.  След вълненията там продължихме към Етнографски музей на открито „Етър“. Освен интересната беседа, учениците се потопиха в епохата на Възраждането. Видяха как са изглеждали къщите и занаятите тогава.

В град Казанлък посетихме историческия музей. Върнахме се назад в историята от древността до наши дни. Видяхме как изглеждат накитите и маската на Севт III, както и експонати от войните. С любопитство надникнахме в залата, където бяха изложени експонати от лютиерската школа-фабрика Кремона, както и оригинала на първата българска опера “Сиромахкиня” от Ем.Манолов (1во поколение бълг.композитори) и композитор на “Татковина”. След като се потопихме в света на музиката, посетихме и къщата музей на Петко Стайнов. След увлекателната беседа изгледахме и интересен филм за живота на композитора. За финал някои ученици посвириха на пианото на Петко Стайнов.

Екскурзията беше изпълнена с много интересни и запомнящи се факти, а децата останаха с прекрасни спомени.

______________

На 23.05.2022г., се проведе първата ученическа екскурзия с образователна цел по НП„ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА  СРЕДА“ – Модул „Културните институции като образователна среда“.

В нея взеха учатие ученици от седми клас в СУ „Христо Ботев“, както и техни учители – Ирина Боева, Ваня Косева, Зорница Джимова и Лиляна Радкова.

Групата посети Регионален военноисторически музей – Панорама „Плевенска епопея 1877г.“ гр. Плевен. Ваня Косева, старши учител по история, изнесе урок на тема „Руско-турската война (1877-1878г) и освобождението на България.“  Учениците изслушаха и вълнуваща беседа на фона на пресъздадените в музея боеве край Плевен.

Екскурзията продължи към връх Шипка. Ученици и учители изкачиха всичките 894 стъпала, отдавайки почит към загиналите на върха. Лиляна Радкова, учител по български език и литература, изнесе урок на тема  „Подвигът на опълченците в „Опълченците на Шипка“. Групата се наслади на анимация, направена от ученици: „Боевете при Шипка 21-23 август“ и беседа за създаването на паметника. Ученици рецитираха „Опълчнците на Шипка“ от Иван Вазов, в атмосфера на изключителната гледка, която предоставя паметника.

Зорница Джимова, учител по музика, изнесе урок на тема „Пеем възрожденски песни“.

Пътуването завърши с интересна викторина, свързана с посетените места и застъпените в учебната програма уроци.

С изпълнението на Модул „Културните институции като образователна среда“ учениците се докоснаха до героичната ни история от времето на Руско-турската война, до опълченците и бунтовниоческите песни от онова време.