НП “Иновации в действие”

Учители и ученици от СУ „Христо Ботев“ – Павел баня участваха в представянето на иновативни уроци по математика в рамките на НП „Иновации в действие“

 

От 7 до 10 юни 2022 година в Основно училище „Васил Априлов“ – гр. Бургас се проведе поредна мобилност в рамките на Националната програма „Иновации в действие“. Темата на иновацията на бургаското училище беше „Математика за всеки“. Учителите Ирина Боева, Людмила Чакърова, Милена Тилева и Славяна Гайдарова и ученици от Средно училище „Христо Ботев“, гр. Павел баня присъстваха на два иновативни урока: „Пътешествие в света на математиката“ в VI клас и „Математическа мозайка от Бургас“, заедно с представители на партньорски училища от Плевен и Пазарджик.

В рамките на мобилността беше проведена и среща с екипите от ОУ „Васил Априлов“, реализирали иновацията, под надслов „Сподели с мен“. На нея бяха споделени иновативни практики, трудности и предизвикателства. Проведоха се и две дискусии: „Обмен на иновативни практики“ и „За ползата от иновациите и посоките на развитие“.

Домакините бяха организирали и съпътстваща програма за своите гости. Посетени бяха КЦ „Морско казино“ и Морската градина в Бургас, Културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“, Акве Калиде – Термополис и Регионална библиотека „Пейо Яворов“ .

В рамките на НП „Иновации в действие“ иновативните училища извършват промяна чрез въвеждане на иновативни практики, с които се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес. Въвеждането и обмяната на иновации в образованието са възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците могат да подобряват образователните си резултати, мотивацията си за учене, участието си в училищния живот и да развият креативното си мислене, различни компетентности и емоционална интелигентност чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство, нови учебни стратегии и др.

___________

Във връзка Мобилност по НП „Иновации в действие“, от 10 до 13  май 2022 г. група учители и ученици от V и VI клас от СУ „Христо Ботев“, гр. Павел баня, гостувахме на иновативното  ОУ „Д-р Петър Берон“ в гр. Плевен.

Освен групата от Павел баня имаше гости и от ОУ „Васил Априлов“, гр. Бургас, което също е иновативно училище.

Домакините бяха много любезни и гостоприемни. Бяха подготвили и ни представиха няколко открити, иновативни, интердисциплинарни урока в III и V клас, на които много добре беше изразена междупредметната връзка. След всеки урок, учителите от мобилността участвахме в дискусии за иновациите в образованието. На тези дискусии колегите, от иновативното училище ни представиха етапите на подготовка на интердисциплинарния урок, както и организацията на своята работа и работата на учениците при неговото разработване.

Освен поучителните уроци и дискусии домакините ни бяха организирали и някои приятни, развлекателни мероприятия.

Като цяло пътуването и посещението на иновативното ОУ „Д-р Петър Берон“, гр. Плевен мина спокойно в добра атмосфера, с много приятни емоции, научихме много и интересни неща и ще остане като хубав спомен и за нас и за учениците от групата.


______________

Във връзка с изпълнение на дейностите по Национална програма „Иновации в действие“ на 21-22 .6.2021 година наш екип посети иновативното частно основно училище „Куест“ в град София. Екипът ни се състоеше от: двама ръководителя – г-жа Йорданка Бабова и г-жа Пенка Радкова и група ученици VII клас.